Data ophalen via een API en publiceren in een dashboard

Veel applicaties en softwaresystemen hebben een API (Application Programming Interface) waarmee data op een gestandaardiseerde manier kan worden opgehaald naar onze dashboards. Dit zorgt voor consistentie en voorspelbaarheid.
 

Wat doet een API?

Je kan een API vergelijken een receptionist in een bedrijf die fungeert als centraal aanspreekpunt voor bezoekers en medewerkers. De receptionist verifieert eerst wie de bezoeker is en of deze bezoeker met zijn of haar vraag inderdaad toegang moet krijgen tot een medewerker. De receptionist is goed op de hoogte van de activiteiten van alle afdelingen en medewerkers hierdoor kan ze snel de juiste medewerker vinden voor de vraag van een bezoeker. De receptioniste en de API vereenvoudigen de interactie tussen verschillende partijen en maken toegang tot de bronnen gemakkelijker.
 

Hoe helpt dit mij?

Bij veel applicaties kan je een export maken met gegevens die je wilt hebben, dit download je dan als CSV en vervolgens filter je daar weer wat data uit om te kijken hoe je ervoor staat. Wil je twee verschillende perioden met elkaar vergelijken, dan moet je vaak twee exports maken die je apart van elkaar moet analyseren. Via een API kan je deze data automatisch, veilig en periodiek ophalen.

Voorbeeld case

Stel je bent op zoek naar een huis in Groningen en je wilt wat gegevens hebben over de verschillende wijken en buurten om een goede geïnformeerde beslissing te kunnen maken. Het CBS publiceert jaarlijks gegevens over de wijken en buurten in de Nederland en je kunt de gegevens hiervan exporteren van de site van het CBS. Er is ook data beschikbaar over meerdere jaren, dus dan moet je voor ieder jaar een export maken met de juiste filters zodat je alleen data van Groningen krijgt en eindig je met allemaal verschillende CSV bestanden die je dan weer moet samenvoegen in één bestand voordat je kan beginnen met je analyse. Kortom, erg arbeidsintensief en foutgevoelig.
Voorbeeld CBS Data
Bron: cbs.nl
Bij SturenOpData halen we de data liever veilig en efficiënt naar onze dashboards via een API. Zie hieronder de verschillende stappen die wij nemen:

 

 

1. Verbinding maken met de API

Het CBS heeft een API waarmee je via een Python script een koppeling kan maken met de juiste dataset(s) (in dit geval ‘wijken en buurten dataset van 2016-2022’).

Python code
Google Cloud

2. Data verzamelen en beveiligd opslaan

Wij zorgen dat we via de API periodiek precies de data ophalen die jij nodig hebt (in dit geval de data van de ‘gemeente Groningen’) en dit veilig en encrypted opslaan in de Google Cloud.3. Data uit de cloud ophalen in Dashboard

Het dashboard staat in verbinding met de Google Cloud en haalt daar de data vandaan. Iedere keer als de data vernieuwd wordt in de Google Cloud, gebeurt dit ook in het dashboard. We hebben nu data van alle wijken en buurten in Groningen over meerdere jaren en we kunnen de visualisatie kracht van een dashboard gebruiken om uit al die data waardevolle inzichten te halen.

Voorbeeld dashboard
Voorbeeld van CBS data gevisualiseerd in een dashboard

Nieuwsgierig geworden?

Nieuwsgierig geworden? We laten je graag kennismaken met een KPI dashboard zodat je zelf kunt ervaren wat de meerwaarde is.